SFÂNTUL CUVIOS IOAN DE LA PRISLOP

      Cuviosul Ioan de la Prislop este unul din cei 3 stâlpi de Lumină care susțin în prezent România. Canonizat în 1992 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sf. Cuvios Ioan este o figură marcantă a spiritualității de pe aceste meleaguri, fiind în prezent cel care dirijează destinele evoluției spirituale pe plaiurile românești.
      Cuviosul Ioan de la Prislop a trăit la sfârșitul secolului XIV-lea și începutul secolului al XV-lea. Născut în satul Slivuț, s-a dedicat vieții monahale încă de foarte tânăr și s-a retras din viața lumească la Mânăstirea Prislop, unde și-a săpat o chilie în stâncă, aceasta fiind locuința în care și-a dus zilele până a trecut la cele sfinte.
      În timpul vieții de la finalul secolului al XIV-lea a călătorit mult prin munții Orăștiei, trecând pe la cele 100 de sanctuare dacice aflate în zonă. El este cel care a repus în activitate sanctuarele și le-a făcut adaptările pentru a funcționa pentru omul posesor a 5-6 corpuri funcționale, așa cum suntem noi în prezent, sanctuarele fiind construite pentru perioada dacică, în care omul avea doar 3 corpuri funcționale.
      După anul 1413 omenirea a trecut de la epoca Berbecului la epoca Peștilor și în acest moment s-a activat cel de-al 5-lea corp (Sufletul Rațiunii). Prin efort propriu, omul actual, își poate activa și cel de-al 6-lea corp, Sufletul Conștienței.
În una din viețile sale anterioare, în secolul I și începutul secolului II d. Ch., Cuviosul Ioan de la Prislop a fost preoteasă a Zeiței Bendis și a dirijat destinele celor 13 preotese, fiind parte implicată în momentul de final al civilizației dace și luând parte în vara anului 106 la închiderea Izvorului Energiei Vieții, cel care păstra vie Conștiința Spirituală a Neamului dac. În momentul când au realizat dezastrul produs de conflictele provocate de regele Decebal, preotesele au decis că cea mai bună soluție de moment este închiderea Izvorului. Și așa au și făcut, urmând ca acest izvor să fie redeschis atunci când aveau să se lămurească toate cauzele nebuniei distructive care afectase clasa conducătoare din Dacia.

    In urmatoarea sa viata, s-a manifestat sub numele de Augustin si fiind puternic marcat de evenimentele din existenta anterioara s-a straduit sa creeze norme, legi, pentru ca realitatile spirituale sa se pastreze fara pericolul ca situatia sa se mai bulverseze asa cum a fost in Dacia. Munca sa este constituita din ”Tezele Fericitului Augustin”, fundamentul dogmei crestine, valabil si pentru catolici si pentru ortodocsi.

      Cuviosul Ioan a mai avut o altă încarnare imediat după anul 1000 d. Ch, tot în munții Orăștie, având locul de baștină în localitatea care astăzi poartă numele de Costești, pe malul stâng al pârâului Grădiștea.
      Cuviosul Ioan era capul unei familii cu doi copii. La un moment dat, părinții s-au despărțit și Cuviosul Ioan a rămas la Costești cu unul din copii, iar mama a plecat de acasa împreună cu celălalt copil și au călătorit prin lume ajungând până în Egipt, unde au rămas o lungă perioadă de timp, copilul fiind acceptat ca și cursant la Academia Spirituală din Alexandria. Copilul l-a avut profesor și mentor pe Maestrul Deceneu, cel care era reîncarnat în acea perioadă și care era șeful catedrei de astrologie de la Academia din Alexandria. După trecerea anilor, copilul a devenit un excelent cunoscător al tainelor astrelor și un foarte bun alchimist, el fiind cel care a preluat catedra de Astrologie după dispariția Maestrului Deceneu și apoi a preluat și catedra de alchimie, fiind unul din protejații califului din Bagdad, acesta fiind principalul său sponsor.
     Cuviosul Ioan a rămas să îl crească pe celălalt copil la Costești și i-a dezvăluit acestuia tainele cunoașterii, inițiindu-l în arta numerelor. 
      Cuviosul Ioan de la Prislop și-a continuat activitatea spirituală în secolul XX, el fiind cel care l-a inițiat pe Arsenie Boca. Numele ieromonahului Arsenie Boca este legat foarte puternic de Mânăstirea Prislop, el fiind cel care a reușit să construiască foarte multe clădiri din cele aflate în prezent acolo, fiind practic ctitorul modern al acestei mânăstiri.
      Părintele Arsenie și-a petrecut mulți ani din viață dormind în grota săpată în stâncă de înaintașul său, acolo fiind locul unde el și-a primit inițierea de la maestrul său Cuviosul Ioan de la Prislop. Simbioza dintre discipol - Arsenie Boca și maestru - Cuviosul Ioan, a funcționat foarte bine pe tot parcursul vieții ieromonahului și continuă și acum când părintele Arsenie Boca, aflat dincolo, ne ajută să reconstruim spiritualitatea pe aceste meleaguri sub directa îndrumare a Cuviosului Ioan. De altfel, părintele Arsenie spunea în ultimii ani ai existenței sale pe aceste meleaguri că ne va ajuta mult mai mult când va fi dincolo.
      În 10 – 11 iulie 2010, forțele Entităților de Lumină, sub directa îndrumare a Cuviosul Ioan de la Prislop au reactivat la capacitatea maximă Izvorul Conștiinței Spirituale a Neamului. Din acel moment fiecare om trăitor pe aceste meleaguri românești a primit șansa de a-și regăsi statutul de ființă spirituală și de a se manifesta cu toată forța spirituală posibilă.
      Valurile Izvorului Conștiinței Spirituale radiază acum mai puternic decât în urmă cu 20 de secole, atunci când dacii erau ultimul popor care își păstrase conștiința de ființă spirituală și mureau veseli, pentru că se reîntorceau Acasă - în Lumea Spirituală.
      Astăzi fiecare dintre noi are șansa să își regăsească conștiința de ființă spirituală și să se exprime ca o ființă posesoare de Parte Divină. Pentru asta este nevoie ca oamenii să se trezească, să își schimbe viețile și să invețe să trăiască în spiritul Legilor Divine, încercând să facă Voia Divină.
      Căile prin care ne putem schimba viețile sunt mai multe. Eu am ales să merg pe calea indicată de sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, cel care ne îndrumă și ne ocrotește ca un părinte
26.10.2010, Oradea
Alexandru Nicolici