a
Universul stiintelor ezoterice


”Astrologia este o știință de sine stătătoare și conține o cunoaștere iluminată (revelată). Ea m-a învățat multe lucruri și îi sunt recunoscător. Realitățile geofizice dezvăluie puterea stelelor și planetelor în relație cu Pământul. Ca reacție, astrologia retrimite această putere către tot ceea ce există. De aceea, astrologia este un elixir de viață pentru umanitate
Albert Einstein


        Ansamblul stiintelor ezoterice cuprinde: Stiinta Astrelor, Numerologia, Tarotul, Caracterologia, Kaballa, Alchimia si Magia.
 
Stiinta astrelor include:
 • Astronomia - stiinta care studiaza corpurile ceresti din perspectiva lor fizica (structura, volum, densitate, traiectorie, etc).
 • Astrologia - stiinta care studiaza influenta corpurilor ceresti asupra vietii omului.
 • Astrosofia - stiinta care studiaza evolutia Eului unei persoane de-a lungul vietilor sale.
        Astrologia ilustreaza influenta astrelor asupra omului, oferind un peisaj complex ce acopera toate situatiile vietii individuale, relationale, sociale, politice, economice, etc. Astrologia ofera solutii la toate problemele omului deoarece se bazeaza pe elemente cauzale si nu doar pe manifestarile efectelor. Astrologia este o stiinta cu aplicabilitate practica, care trebuie adaptata la coordonatele individuale ale fiecarui om, fiind axata pe elementele unice ale personalitatii.

I. ASTROLOGIA SOLARA a) Astrologia Individuala
 • Astrologia Natala
 • Astrologia Karmica
 • Astrologia Previzionala
 • Astrologia Medicala
 • b) Astrologia Relationala
  c) Astrologia Sociala
 • Astrologia Economico-financiara
 • Astrologia Politica
 • Astrologia Mondiala
 • Astrologia Orara
 • Astrologia Meteorologica
 • Agro-Astrologia
 • II. ASTROLOGIA LUNARA
  III. ASTROLOGIA INITIATICA
 • Astrologia Ezoterica
 • Astrologia Spirituala
 • Astrologia Kabalistica

 •  
         Stiinta astrologica opereaza in analizele si interpretarile sale bazandu se pe combinatii ale unor elemente precise si specifice. Cele 34 de elemente de baza ale Astrologiei sunt cele 10 astre ale sistemului nostru solar: Soare, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluton; cele 12 constelatii: Berbecul, Taurul, Gemenii, Racul, Leul, Fecioara, Balanta, Scorpionul, Sagetatorul, Capricornul, Varsatorul si Pestii, precum si sistemul celor 12 case astrologice, numerotate de la 1 la 12. In afara acestora, mai exista alte cateva zeci de elemente astrologice a caror importanta este necesara numai la nivel de detaliu. Planetele sunt cele care genereaza influenta la nivel mental, zodiile influentand mai mult sfera psihica, iar casele indicand manifestari in exterior, in planul fizic. Fiecare zodie este guvernata sau stapanita de o planeta; in functie de zodia in care se afla, o planeta poate amplifica sau micsora influenta, o poate face benefica sau mai putin benefica. Toate acest influente sunt apoi filtrate prin intermediul sectoarelor care sunt reprezentate de casele astrologice.

          Ecuatia astrologica a unei entitati este definita prin:
  • 1. Anul nasterii conform cu Zodiacul Chinezesc
  • 2. Zodia indicata de pozitia Soarelui natal in functie de Zodiacul European
  • 3. Copacul definit in functie de situarea Soarelui in functie de Zodiacul Druidic
  • 4. Ascendentul calculat in functie de data, ora si locul nasterii
          Astrograma unei persoane este harta boltii ceresti asa cum putea fi obsewrvata la data si ora nasterii din locul natal. Horoscopul personal (natal si karmic) include astrograma si interpretarea ei.


            Numerologia 
        Numerologia este o stiinta care coreleaza energia subtila, existenta in numele unei persoane, cu vibratia informationala a numerelor. Fiecare nume contine in sine o informatie esentiala referitoare la entitatea respectiva. Numerologia opereaza pe baza unei grile, in care fiecarei litere din alfabet ii este atribuita o valoare numerica. Din insumarea valorii numerelor literelor care formeaza numele unei entitati se obtin informatii multiple despre caracter, personalitate, sansele de evolutie in viata, problemele cu care se va confrunta persoana, etc. 
           Utilizarea matricei numerologice, a asa-numitei stele a lui Venus, ofera posibilitatea de a detalia informatia obtinuta prin conferirea si a elementelor de provenienta karmica, a numarului de destin si a celorlalte elemente ale numerologiei avansate. In mod curent se opereaza cu 5 sume de valori ale literelor, dar variantele totale merg spre 22 de sume valorice, utilizate in numerologia avansata. 
         Numerologia este una din cele mai simple si mai directe stiinte esoterice, ea oferind rapid raspunsuri clare, dar laconice, la problemele unei persoane. Comparativ cu astrologia, numerologia ofera acelasi tip de informatie, dar mult mai restrans si poate nu suficient de clar, la nivel de detaliu. Pentru o analiza simpla si rapida se poate utiliza numerologia, dar pentru o analiza serioasa si completa astrologia ofera de 10 ori mai multe informatii.

    
           Tarotul 
           Tarotul este o arta divinatorie in care rezolvarea problemelor se obtine prin consultarea cartilor de tarot. In general se foloseste un set de 22 de carti, aflate in analogie cu cele 22 de arcane majore din astrologia egipteana, cu cele 22 de elemente astrologice (10 planete+12 zodii) si cu cele 22 de consoane sacre ale Kaballei. 
           Tarotul adevarat nu trebuie confundat cu ghicitul in carti practicat de diverse ghicitoare de o anumita etnie. Diferenta intre tarot si ghicitul in carti este ca si aceea intre mersul pe bicicleta si deplasarea cu un avion Concorde. 
           Tarotul are si o varianta extinsa de analiza in care se utilizeaza 78 de carti, celor 22 de carti de baza adaugandu-li-se inca 56 de carti, acestea fiind similare cu arcanele minore din astrologia egipteana. 
          Tarotul se pare ca a fost daruit oamenilor prin intermediul lui Hermes Trismegistos, fondatorul culturii spirituale a Egiptului antic, cel care a lasat numeroase papirusuri continand elemente de astrologie, numerologie, tarot, cosmogonie, alchimie. El este autorul celebrelor Legi ale Kybalionului (Legile Tablei de Smarald). Aceste legi sunt in numar de 7 si ele stau la baza functionarii intregului univers. Prioritatea lor este absoluta si este mare pacat pentru ca oamenii nu le cunosc si nu le respecta. 
   

           Caracterologia 
         Caracterologia este stiinta care studiaza capacitatile, calitatile, defectele si evolutia omului prin interpretarea formelor si semnelor aflate in palma omului, precum si a elementelor antropologice. Fiecare om poseda in structura sa si in palma sa cateva linii importante care ofera informatii importante. Linia intelectului, linia vietii, linia iubirii sunt doar cateva din acestea. Fiecare deget contine un canal de comunicare cu o planeta, iar fiecare din cele 3 falange ale unui deget asigura si ele informatii suplimentare despre personalitatea si caracterul omului respectiv. 
          Pentru ca omul sa primeasca impulsurile emise de planete se recomanda ca degetele sa nu fie blocate de nici un cerc metalic inchis (inel). In antichitate, se punea un inel de fier pe degetul cel mic, degetul lui Mercur, pentru a diminua apetitul de a fura al sclavilor respectivi. Mercur, pe langa faptul ca era considerat mesagerul zeilor, era si zeul negustorilor si al hotilor. 
  In imaginea alaturata puteti vedea ansamblul celor sapte stiinte esoterice. 
     

            Kaballa 
           Kaballa este o stiinta spirituala secreta, supranumita traditia. Ea reprezinta ansamblul stiintelor spirituale revelate de Dumnezeu unor alesi ai sai, unor mari invatatori ai umanitatii. Kabbala contine regulile teoretice si practice ale Stiintei spirituale secrete. Ea este derivata din traditia care era menita sa explice sensul profund al Legii (Torah). Aceasta traditie a fost transmisa initial pe cale orala. Dupa ce omul a depasit o anumita etapa a evolutiei sale, el a pierdut capacitatea de a retine pe cale orala informatia spirituala si atunci a aparut forma scrisa a traditiei – Kabbala. Aceasta avea doua coordonate: prima se referea la corpul material al Bibliei si la regulile privind construirea cartii sfinte (Legea), iar a doua prezenta spiritul textului sacru si intelesul sau profund esoteric (Doctrina Secreta). 
          Doctrina secreta cuprinde doua parti: teoria si practica, esalonate pe trei grade: grad istoric, grad social si grad mistic. Acestea formeaza Kabbala propriu-zisa. Partea teoretica a fost fixata in scris si cuprinde doua carti: 
          - cartea creatiei si a misterioaselor sale legi (BERESCHIT) rezumata in Sepher Yetsirah; 
          - cartea esentei divine si a modurilor sale de manifestare (MERKABAH – Carul ceresc), rezumata in Zohar. 
         Partea practica a Kabbalei se gaseste cu greu descrisa camuflat in cateva carti rare: ”Claviculele regelui Solomon”, ”Marele si micul Albert”, ”Dragonul Rosu”, ”Enchiridion”, ”Descantecul lui Honorius”. 

  KABBALA se bazeaza pe: 
      -Traditiile patriarhale despre sfantul mister al lui Dumnezeu si al fiintelor divine 
      -Traditiile patriarhale despre creatia spirituala si caderea ingerilor 
      -Traditii patriarhale despre originea haosului, materiei si reinnoirea lumii cele 6 zile ale creatiei 
      -Traditii patriarhale despre creatia omului vizibil, caderea acestuia si caile divine ce fac posibila reintegrarea sa. 
  Kabbala teoretica  contine: 
     - Lucrarea carului – Ma’aseh Merkabah – ZOHAR (supranumita Marea Lucrare – dabar gadol) cuprinde fiintele supranaturale, Dumnezeu, puterile ceresti, ideile primordiale, ”familia cereasca”, asa cum mai este numita. 
       - Lucrarea creatiei – Ma’aseh Bereshit  - Sepher Yetsirah - cuprinde facerea, natura si raporturile lumii pamantene. 


          Alchimia 
         Alchimia este stiinta care permite initiatului sa ajute la manifestarea in mod palpabil a fortelor cosmice in realitatea fizica. Chimia este o stiinta a elemntelor limitate la forma lor fizica si delinmitata de parametrii strict fizicei. Al – chimia este o scimie sfanta, sacra, este Marea Arta Rregala, a imbinarii fortelor spirituale cu cele telurice pamantesti. 
        Dimineata inaintea rasaritului soarelui se culege seva si roua.- materia prima. Roua si seva sunt receptacolii perfecti ai fortelor eterice, forte variabile de la o ora la alta, de la un anotimp la altul. Seva plantelor are concentratia maxima in cele 2 ore dinaintea rasaritului asa cum apare publicat in revista engleza Endeavour aparuta in – 1969, care a publicat studii asupra concentratiei sevei plantelor. 
          Alchimistul se bazeaza pe tema sa nativa si pe tranzitele care ii afecteaza tema, influentandu-i munca. Este vorba de conjuncturi care nu se mai repeta la fel niciodata in viata. 
  Diferenta intre alchimie si chimie: 
         Chimistul isi repeta pe o baza sigura experientele, deoarece controleaza datele acestora care pot fi masurate cu usurinta in cifre. El nu actioneaza decat asupra unui numar mic de variabile masurabile cu exactitate. 
         Alchimistul opereaza cu si prin fortele tesaturii invizibile a interdependentelor universale, la care apar un numar infinit sau indefinit de parametri. Datele nu pot fi niciodata exact masurate. Fenomenele alchimice sunt nemasurabile cantitativ. Toate fenomenle alchimice sunt de natura calitativa, ceea ce face ca si un amanunt nesemnificativ sa devina esential. Fortele aflate in joc nu sunt identificate. Traditia insista asupra calitatii operatorului. El este canalul prin care se manifesta fortele cosmice aflate in actiune.  El trebuie sa elimine obstacolele din calea acestor forte, sa devina conductorul, releul perfect prin care ele sa se poata exprima fara nici o influenta din exterior. El poate fi definit doar de intelepciune si detasare - conditii obligatorii pentru libertatea de gandire si eficacitate mentala. 
        Ceea ce acum 30 de ani stiinta nega si numea - mister, acum este promovat la nivel de enigma si se incearca sa i se descopere tainele. 
       Este de remarcat activitatea in domeniu a lui Theodor Schwenk – antroposof  care a facut experiente remarcabile in domeniul alchimiei. 
       
         Magia 
         Magia este o incununare a stiintelor esoterice, este aplicarea chintesentei stiintei secrete. Magia se bazeaza pe aplicarea practica a celor 7 Legi ale Kybalioanului. Cea mai elocventa dintre acestea este Legea Mentalismului. Enuntul sau suna in felul urmator: ”Universul este mintal, totul este spirit”. Aplicand aceasta lege putem spune ca totul, inclusiv materia este o forma de manifestare a spiritului, aflat la o vibratie energetica ce tinde spre zero. 
       Magia a fost deseori categorisita drept alba sau neagra. Tehnicile utilizate in magie sunt unice, dar daca ele sunt folosite pentrucrea ceva bun atunci magia este denumita alba. Cand fortele magiei sunt utilizate pentru a face rau atunci este vorba de magie neagra. 
       Tehnicile utilizate in magie se bazeaza pe o perfecta cunoastere a doctrinei secrete, pe utilizarea simbolurilor existente in tarot si pe abilitatea si forta mentala a magicianului. Dezvoltarea fortei mentale se face prin exercitii specifice, facute in mod constant si ritmic. Este bine ca aceste lucruri sa fie facute sub indrumarea si supravegherea unei persoane avizate. Relatia dintre cel care vrea sa ajunga la aceste performante si indrumatorul sau nu este o relatie de subordonare, nu are atributele relatiei maestru-discipol. Relatia trebuie sa fie de colaborare si de deplina independenta a ucenicului care vrea sa fure ceva din arta maestrului. 
       Tehnicile de magie pot fi active sau pasive. Tehnicile active urmaresc atingerea unor obiective prin directionarea unei forme gand asupra unei tinte. Tehnicile pasive sunt tehnici cu scop de protectie. Ele sunt constituite de confectionarea si purtarea unor talismane, de impregnarea unor obiecte cu forme gand sub forma de pecete spirituala cu rol de paza si protectie. 
        Magia acceseaza forte extrem de puternice si cel care vrea sa desfasoare ritualurile respective trebuie sa fie foarte bine pregatit din punct de vedere informational, sa fie puternic la nivel energetic si sa aiba un control desavarsit asupra capacitatilor proprii. Pentru a putea lucra in siguranta cu fortele magice trebuie ca cel care intentioneaza acest lucru sa parcurga stagii de pregatire indelungata si sa isi perfectioneze continuu capacitatile si autocontrolul. 
        Cel mai important lucru pe care trebuie sa il respecte practicantul oricarei stiinte spirituale este Legea Morala. Desavarsirea morala a ocultistului este primul pas pe care trebuie sa il parcurga cel ce doreste sa se initieze in aceste taine.
           
  Alexandru Nicolici