a
M
ă
rțisor

         O sărbătoare frumoasă, a primăverii, a naturii retrezite la viață, a vieții renăscute.
        Mărțișorul este o sărbătoare de origine romană, având mai bine de 2500 de ani vechime. Încă din primii ani de după întemeierea Romei și mutarea capitalei de la Albalonga în Cetatea Eternă, simbolul anului nou îl constituia mărțișorul. Romanii sărbătoreau Anul nou la Idele lui Marte (prima zi din luna martie), moment care corespundea în acel timp cu intrarea Soarelui în Berbec. Mărțișorul, era format inițial din două panglici împletite, una roșie cealaltă albă, simbolizând cea roșie atributele lui Marte (forță, putere, virilitate) pentru a aduce triumf în lupta cu vrăjmașii și cea albă, simbol al Soarelui, cel ce aduce forța de viață și sănătatea.
    Cele două panglici erau împletite pentru ca darurile Soarelui și ale lui Marte să se manifeste simultan pe durata întregului an. Mărțișorul se dăruia tuturor, bărbați și femei, deopotrivă.
    În decursul timpului șnurului roș-alb i s-au adăugat diferite figurine aducătoare de noroc, fericire, prosperitate, etc…
Mărțișorul se purta până la calendele lui Marte, adică până la 15 martie, dată la care se termină în tradiția noastră populară Babele și Moșii.
    Este binecunoscută legenda Babei Dochia (sau Baba Dacia) în care pornită cu mioarele în prima zi de martie spre vârful muntelui, pe o căldură înșelătoare și capricioasă (ca manifestările nativilor din Berbec), își leapădă pe rând cojoacele, fiind surprinsă apoi pe vârful muntelui de un ger năprasnic și transformată în bloc de piatră. Cei care ajung în masivul Bucegi, la Babele, pot observa cu usurință pietrele simbolizând-o pe Baba Dochia cu oile.
    În primele 9 zile din martie se sărbătoresc 9 babe, fiecare om identificându-se cu una din ele, aceea fiind ziua în care evoluția vremii îi va arăta cum se va comporta el în anul care abia a început.
    Înainte de Christos, se manifestau doar primele 8 babe, a 9-a avand o componentă spirituală ce nu se putea manifesta la omul precreștin și a devenit activă doar după intervenția Christică.

    Identificarea fiecăruia cu “baba sa” se face în funcție de numărul de destin (suma cifrelor care formeaza data nașterii, ziua + luna + anul nașterii = numărul de destin) cifra rezultată indicând în ce zi se va manifesta “baba sa”. Ziua respectivă indică o manifestare potențială specifică pentru întreg anul, pe care omul, prin efort propriu o poate îmbunătăți și perfecționa.
   
    După ce se termină babele încep cei 7 moși, care ar trebui să se termine în 15 martie la Calendele lui Marte. Moșii nu sunt atât de importanți pentru ilustrarea comportamentului din cursul anului deoarece elementul spiritual il deține femeia în mod covârșitor, bărbatului revenindu-i misiunile cu o mai mare implicare în transformarea planului fizic. 

Alexandru Nicolici